Olajok, vajak

A gyopár kézműves szappan bázis alapanyagok összetevői és hatásuk természetes állapotukban:


Kókuszolaj, kókusz zsír
       /Latin neve: Cocos nucifera oil/

A kókuszolaj a trópusokon őshonos kókuszpálma magjának szárított beléből kisajtolt növényi olaj szilárd szoba hőmérsékleten fehéres színű, illata pedig kellemes.
Felhasználási módja igen széleskörű. Felhasználja az élelmiszeripar, az egészségügy és a szépségápolás is.
A kézműves szappanok egyik leggyakrabban használt alapanyaga.
Megakadályozza a bőr kiszáradását, selymessé, csillogóvá varázsolja a hajat, csökkenti a bőr pirosodását, viszketését.
Gyógyító és gyulladáscsökkentő hatású, megelőzi a bőr öregedését, a ráncok kialakulását.  A gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt.
A kókuszolaj telített zsírsavjai természetes védőréteget képeznek a bőrön.
A természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás következtében létrejövő szabad gyököket.

Pálmaolaj  
    /Latin neve: Palm Oil/

A pálmaolaj vagy pálmazsír a pálmafélék húsából kinyert zsiradék, magas E vitamin tartalmú, a színe a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig ismeretes.
Színét karotintartalma adja. Frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt, és enyhe, jellegzetes íze van.
A legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. Megtalálhatjuk többek között a kozmetikai szerekben, a csokoládékban, alkalmas főzéshez, sütéshez.

Napraforgó olaj 
     /Latin neve: Sodium Heliate/

Hidegen, tiszta napraforgó bélből sajtolva vitamin tartalma teljes értékű lenolajsavat, olaj és palmitinsavat,
valamint lecitint, karotinoidokat, tokoferolt és jelentős mennyiségű A-, D-, és E-vitamint tartalmaz.
Ez az egyik legtáplálóbb olaj, mind a fogyasztása, mind a külső használata ajánlott.
A népi gyógyászatban a nehezen gyógyuló sebek és a száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.

Olíva olaj  
   /Latin neve: Olea oil/

Az olívaolaj a haj és a bőr gyógyítására egyaránt kiváló. Nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin.
Jó kozmetikai szer, gyakorlatilag az összes bőrtípusra alkalmazható, de különösen  a száraz bőrre jó.
Az olajfa bogyójából préseléssel nyerik ki az olajat, majd az olívabogyó pasztából préselés után visszamaradt száraz anyagból,
az olajpogácsából extrakciós eljárással kinyerik az olíva pogácsa olajat.
Színe zöldes-sárgás, illata jellegzetes.
Az olíva olaj pomace széles körben alkalmazott olaj, használjuk a konyhában, a kozmetikában, a szappan-, krém- és kencekeverésben.
Az ételeinket megízesítheti, a bőrünket pedig bársonyosan puhává varázsolhatja.

Ricinus olaj 
     /Latin neve: Ricinus Oil/

A ricinusolaj sárgás, illetve sárgás zöldes színű, sűrű folyadék, majdnem szagtalan.
Hideg időben a ricinusolaj szinte fehér színű, még sűrűbben folyó lesz, de vissza melegítés hatására ismét aranysárga színű lesz a minősége nem változik.
A ricinusolaj nehezen száradó zsíros olaj. Gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav.
A ricinusolaj önmagában, hígítás nélkül is használható a bőrre, hajra, körmökre, szempillákra de nagyon hatásos a natúr kozmetikumokban,
natúr szappanokban és hajápoló készítményekben.

Rizsolaj  
     /Latin neve: Oryza oil/

Telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz gamma oryzanolt.
Ásványi anyagok: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz.
Erős antioxidáns, bőrfeszesítő, hidratáló hatású. Könnyen felszívódik nem zsírosítja a bőrt.
Dió olaj       /Latin neve: Juglans Regia Seed Oil
A dióolaj kiapadhatatlan forrása az antioxidánsoknak, valamint a B-vitaminoknak.
Mindkettő megvédi a bőrt az oxidatív stresszel szemben, visszafordítja a szabad gyökök által okozott károkat.
Továbbá E-vitamin tartalmának köszönhetően segít kordában tartani az öregedés látható jeleit, a bőröd feszesebb és fiatalabb lesz.
Omega 3 és Omega 6 tartalma miatt kezelhető a dióolajjal a száraz, pikkelyes, ekcémás bőr is, melyet sejtszinten hidratál.
Továbbá tonizáló és regeneráló hatással is rendelkezik.

Kakaó vaj  
      /Latin neve: Theobroma cacao seed butter/

A kakaóvaj a házi szappan készítésben az egyik leggyakrabban használt extra vajféle, nagyon sokoldalú és bőrtápláló hatású természetes növényi zsiradék.
Fehérjékben, vitaminokban, telítetlen zsírsavakban, káliumban, mangánban és foszforban gazdag vaj.
A kakaóvaj a kakaócserje terméséből, a kakaóbabból kerül melegen sajtolásra.
A szűretlen, szűz változat csoki színű,  a szűrt változat sárgásfehér.
A legjobb természetes „bőrnedvesítőnek” is tartják. Öregedéslassító, hidratáló, napvédő hatása közismert.

Shea vaj   
    /Latin neve: Butyrospermum Parkii/

A sajtolással előállított shea vajnak magas a természetes A-, E- és F-vitamin, valamint természetes béta karotin tartalma.
A shea vaj fokozza a mikrokeringést, ezáltal feszesebbé teszi a bőrt, hidratálja a száraz bőrt,
enyhíti az ekcéma tüneteit, csillapítja a kiütéses bőr viszketését, pirosságát, segít a leégett bőrfelületet a regenerálódásában.

/Forrás: Internet/

 

Mentés

Mentés

Az ön kosara. Kiválasztott tételt eltávolítva. visszavonás
  • Az Ön kosara még üres.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás